Study of a Method for Measure Phosphorus in Legumes by UV Spectroscopy Visible

Main Article Content

Andrés Correa
Augusto Oviedo

Abstract

In this work, a method was developed for the determination of phosphorus in legumes using the Visible Ultraviolet Spectroscopy technique. The methodology for the preparation of samples and reagent solutions was taken from AOAC 915.11 obtaining good results for the analyte studied. For the development of the method, parameters such as linearity, sensitivity, limits of detection and quantification, accuracy and precision are taken into account. Before applying the method in legume samples, the accuracy of the methodology was established by the process of fortifying additions with a phosphorus standard in a sample of corn flour, the limits were established based on publications of similar works.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Cientific papers

References

Behran, J. (1996). Fundamentos de la Química General e Inorgánica, Reverté, Barcelona. pp. 551-573.

Calle, J., Pedroche, J., Rodríguez, J. & Millon, F. (2003). Proteínas Alimentarias y Coloides de Interés Industrial, Sevilla, España. Universidad de Sevilla.

Confalone, A. (2008). Crecimiento y Desarrollo del Cultivo de Haba, Lugo, España. Universidad de Santiago de Compostela.

FAO. (1994). El Arroz en la Nutrición Humana, Roma, Italia. Colecciones FAO.

Guzmán, H. (2004). El Cultivo de la Arveja en la Sierra Sur, Boletín Divulgativo 32, Azogues, Cuenca. [s.n]

Herrero, L. (2012). Puesta a Punto y Validación de un Método de Análisis de Aflotoxinas en Frutos Secos y Cereales, Universidad de Zaragoza, España. pp. 27-35.

Instituto Nacional de Nutrición. (1965). Tabla de Composición de los Alimentos Ecuatorianos, Guayaquil, Ecuador, INEN.

Official Methods of Analysis of AOAC International. (2012). Phosphorus (Total) in Food, Colorimetric Method. Chapter 45, Método 995.11., pp. 50 - 52.

Pamplona, J. (1995). Alimentos, Madrid, España. Safeliz.

Rodríguez, V., y Simón, E. (2008). Bases de Nutrición Humana, Galicia, España. Netbiblo.

Sanco. (2009). Método de Validación y Control de Calidad para residuos de pesticidas en alimentos y semillas, NAFA, Alemania.

Sanz, E. (2012). Puesta a punto y validación de un procedimiento de análisis de neonicotinoides en abejas (apis mellifera) por hplc-ms/ms.http://hdl.handle.net /10251/27797, UPV, Valencia

Valencia, R. & Garzón, A. (2004). Potencialidades de la Soya y Usos en la Alimentación Humana y Animal, Boletín informativo 13, Bogotá, Colombia. Corpoica.

Villalobos, L. (1998). Cultivo de Maní, 2da edición, Costa Rica. Euned.